پزشک و سلامتزندگی و سلامتعملکرد بدن

حس چشایی و حس بویایی اینگونه عمل می کند

حس چشایی و حس بویایی اینگونه عمل می کند: توانایی ما در حس کردن طعم ها و عطرها از چندین جهت مهم است. از جمله اینکه ما را از خوردن چیزهای سمی محافظت می کند. اکثر مردم می توانند هزاران رایحه و صدها طعم مختلف را درک کنند. مجله خبری ضدایکس

حس چشایی

حس چشایی اطلاعات مهمی را در مورد چیزهایی که در دهان خود می گذارید ارائه می دهد. اطلاعات منجر به تصمیم گیری آگاهانه می شود که آیا آنچه را در دهان دارید قورت دهید یا تف کنید. حس چشایی بیشتر به طعم تلخ حساس است. این یک ویژگی مهم است زیرا سموم مختلف اغلب طعم تلخی دارند. ما معمولا چیزهایی را که مزه بدی دارند تف می کنیم. به این ترتیب از مسموم شدن جلوگیری می کنیم.

جوانه های چشایی طعم را درک می کنند

روی زبان جوانه های چشایی است. در جوانه های چشایی سلول های خاصی وجود دارد که طعم را حس می کنند. آنها سلول های چشایی نامیده می شوند. جوانه های چشایی در چیزی به نام پاپیلای زبان قرار دارند. اینها نقاط کوچکی هستند که می توانید روی زبان ببینید. پاپیلاهای زبان روی سطح زبان پخش می شوند. برخی از جوانه های چشایی نیز در حفره دهان و در حلق یافت می شوند. نام جوانه چشایی به این دلیل است که سلول ها بسیار شبیه به پوسته های پیاز چیده شده اند. شما حدود ده هزار جوانه چشایی دارید.

سلول های چشایی اطلاعات مربوط به طعم را به مغز ارسال می کنند

سلول های چشایی وقتی چیزی را در دهان خود قرار می دهید فعال می شوند. سپس اطلاعات به عنوان سیگنال های عصبی به مرکز چشایی واقع در لوب مغز ارسال می شود. اطلاعات سلول های چشایی به ساقه مغز نیز می رسد، که تعیین می کند چه مقدار بزاق در دهان شما وارد می شود. بزاق حاوی موادی است که هضم را تسهیل می کند.

همه طعم ها را می توان در سراسر زبان احساس کرد

جوانه های چشایی به طعم هایی که در بزاق حل می شوند واکنش نشان می دهند. پنج طعم اصلی مختلف وجود دارد. طعم های مختلف را در همه جای زبان احساس می کنید.

در اینجا پنج طعم اصلی وجود دارد:

  • شیرینی مانند شکر، عسل، ذرت و موز.
  • ترش، مانند لیمو، سرکه و توت ترش.
  • نمک، مانند پنیر و سایر پنیرهای سفت، غذاهای دریایی مانند جلبک و میگو.
  • تلخ، به عنوان مثال قهوه، شکلات تلخ، آبجو و پوست لیمو.
  • اومامی طعم پروتئین است. به عنوان مثال در پنیر کهنه، گوجه فرنگی، غذاهای دریایی، ژامبون خشک و آجیل یافت می شود.

ما می توانیم صدها طعم مختلف را تشخیص دهیم

پنج طعم اصلی با هم مخلوط می شوند تا مغز بتواند صدها طعم مختلف را تشخیص دهد. نحوه تجربه یک طعم خاص فقط به جوانه های چشایی بستگی ندارد. این عطر همچنین بر نحوه تجربه یک طعم خاص تأثیر می گذارد. با جویدن غذا بوها آزاد می شوند.

حس بویایی

وقتی انتخاب می کنیم چه بخوریم و چه نخوریم، حس بویایی درست مانند حس چشایی برای ما مهم است. به عنوان مثال، حس بویایی ما به غذاهایی که پوسیده شده اند بسیار حساس است. نحوه تجربه ما بوها متفاوت است و همچنین می تواند به تجربیات قبلی بستگی داشته باشد. یک عطر ممکن است برای یک نفر احساس خوشایند یا ناخوشایندی داشته باشد، در حالی که شخص دیگر اصلاً به آن عطر واکنشی نشان نمی دهد.

سلول های بویایی در بینی قرار دارند

داخل قسمت بالایی حفره بینی عصب بویایی قرار دارد. تکانه های بو را به مغز هدایت می کند. سلول های به اصطلاح بویایی از عصب بویایی آویزان می شوند. سلول های بویایی از طریق استخوان در کانال های کوچکی به قسمت فوقانی حفره بینی آویزان می شوند. سلول های بویایی می توانند به بوهای مختلف واکنش نشان دهند. سلول های بویایی توسط سلول های به اصطلاح پشتیبان احاطه شده اند. در اطراف سلول های بویایی نیز مخاطی وجود دارد که توسط غدد خاصی تشکیل می شود.

بوها در مخاط حل می شوند

بو در واقع گازی است که از ذرات ریز تشکیل شده است. وقتی عطری وارد بینی می شود، قبل از اینکه بر سلول های بویایی تأثیر بگذارند، ابتدا باید ذرات معطر در مخاط حل شوند. سپس سلول های بویایی تحت تأثیر بو قرار می گیرند و سپس تکانه های عصبی را به عصب بویایی می فرستند.

حس بویایی حساس است

سیستم با سلول های بویایی بسیار حساس است. اگر مثلاً ضربه شدیدی به سرتان وارد شود یا غشای مخاطی بینی متورم شود، ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. بنابراین ممکن است در هنگام سرماخوردگی به طور موقت حس بویایی خود را از دست بدهید. ضربه ای به سر می تواند به حس بویایی برای همیشه آسیب برساند.

مرکز بویایی در مغز قرار دارد

تکانه های عصبی از سلول های بویایی از طریق عصب بویایی به مرکز بویایی در مغز هدایت می شوند. مرکز بویایی با بخشی از مغز که از تجربیات عاطفی مراقبت می کند، تماس دارد. بنابراین، یک عطر خاص گاهی اوقات می تواند شما را به یاد احساس خاصی بیاندازد.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا