رژیم غذایی و دندان
رژیم غذایی و دندان :رژیم غذایی مفید برای دندان ها، غذاها و نوشیدنی هایی است که تا حد امکان قند و اسید کمتری داشته باشد. مجله خبری ضدایکس
این باکتری ها در دهان هستند که هنگام خوردن غذاهای شیرین و نوشیدنی های شیرین، قند را به اسید تبدیل می کنند. زمانی که دندان ها در معرض اسیدهای بیش از حد تحمل خود قرار می گیرند، می توانیم روی دندان ها سوراخ ایجاد کنیم و به دندان ها آسیب ناشی از سوختگی وارد کنیم.
این متن رابطه بین قند در رژیم غذایی و حفره های دندانی، پوسیدگی را شرح می دهد.
چگونه می توانم قند موجود در غذای خود را کاهش دهم؟
یک راه این است که با کاهش محصولات شیرین مانند نوشابه، شیرینی، بستنی، کیک و نان شروع کنید. مهم است که مقدار آن را کاهش دهید، به خصوص در زندگی روزمره. اجتناب از نوشیدنی های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین بسیار مهم است زیرا نوشیدن مقادیر زیاد بدون احساس سیری آسان است.
بسیاری از غذاهای معمولی حاوی قند هستند. یک راه آسان برای کاهش مصرف شکر، انتخاب نان، غلات و موسلی با علامت سوراخ کلید است. آنها حاوی قند کمتری نسبت به محصولاتی هستند که علامت سوراخ کلید ندارند. هنگامی که شکر در جدول محتویات بالا باشد، محصول حاوی قند زیادی است.
در غذاها و نوشیدنی ها شکر به عنوان یک ماده با نام های مختلف مانند ساکارز، گلوکز، فروکتوز، مالتوز، دکستروز، شکر معکوس، عسل و ایزوگلوکز اضافه می شود که به آن شربت ذرت HFCS، با فروکتوز بالا نیز می گویند.
توصیه های غذایی
در مورد عادات غذایی برای محافظت از دندان ها باید به چند نکته توجه داشت:
- وعده های غذایی خود را به طور منظم بخورید.
- بگذارید دندان هایتان استراحت کنند. از خوردن میان وعده بین وعده های غذایی خودداری کنید. سپس بزاق زمان دارد تا آسیب کوچک ناشی از اسید را ترمیم کند.
- برای رفع تشنگی بین وعده های غذایی آب یا نوشیدنی های بدون شیرینی بنوشید.
- غذاهایی بخورید که نیاز به جویدن دارند، مانند غذاهای پرفیبر. برای تولید بزاق مفید است.
- جویدن آدامس بدون قند برای حدود 15 دقیقه بعد از غذا میزان بزاق دهان را افزایش می دهد.
- به کودکان تا شش سالگی نباید در هنگام تشنگی و به خصوص در طول شب که تولید بزاق کاهش می یابد بهتر است آب بخورند.
- اگر خطر سوختگی دندانهایتان افزایش مییابد ، باید در درجه اول از مصرف کارامل ترش و همچنین نوشیدنیها و غذاهای ترش خودداری کنید.
- پس از مصرف نوشیدنی های اسیدی مانند آب میوه ها و نوشابه ها، بهتر است تا یک ساعت دندان های خود را مسواک نزنید.
- غذاهای قلیایی مانند شیر، پنیر و آجیل می توانند اسید موجود در دهان را خنثی کنند.
سازمان جهانی بهداشت، WHO، توصیه می کند که انرژی حاصل از قندهای آزاد کمتر از 10 درصد کل انرژی دریافتی شما باشد. در حالت ایده آل، باید کمتر از 5 درصد کل انرژی دریافتی شما باشد. قندهای آزاد، قندهایی هستند که به طور طبیعی در عسل، شربت، میوه، آب میوه و کنسانتره آب میوه یافت می شوند.
خوردن کمتر از 5 درصد انرژی حاصل از شکر معادل 25 گرم یا حتی کمتر در روز است.
یک تکه شکر حاوی 3 گرم شکر است. برای مقایسه، یک قاشق مرباخوری معادل 2 حبه قند و یک لیتر نوشابه حاوی معادل 30 حبه قند است. در یک لیوان آب پرتقال شکر وجود دارد که معادل 7 تکه شکر است.
کودکان زیر 2 سال نباید شکر اضافه شده بخورند یا بنوشند.
وقتی قند می خورم در دهان چه اتفاقی می افتد؟
باکتری های پوسیدگی روی سطح دندان، کربوهیدرات های موجود در غذا، به ویژه شکر را تجزیه می کنند. سپس اسید در دهان تشکیل می شود که مینای دندان و سطح ریشه را خورده می کند. اگر دندان ها اغلب در معرض اسید قرار گیرند، سوراخ هایی ایجاد می شود که اصطلاحاً پوسیدگی نامیده می شود.
قند موجود در غذا به راحتی جذب پوشش های باکتریایی می شود که همیشه روی دندان ها وجود دارد. در آنجا قند توسط باکتری هایی مانند باکتری های پوسیدگی تجزیه شده و اسید تشکیل می شود.
اسیدی شدن آن از جمله به نوع قند و کربوهیدراتی که می خورید بستگی دارد. قند نیشکر و چغندر، شکر انگور و میوه، اسیدیته بالایی می دهند. اگر کربوهیدرات هایی مانند نشاسته و فیبر بخورید، اسیدی نخواهد بود. استثناء غذاهای حاوی نشاسته است که به شدت گرم شده اند، مانند چیپس و چیزکیک. با تنقلاتی مانند چیپس و چیزکیک، در دهان شما مانند زمانی که نیشکر می خورید، ترش می شود.
هنگامی که به اندازه کافی اسیدی شد، اسید مینای دندان و سطح ریشه را حل می کند، که در صورت جمع شدن لثه، می تواند نمایان شود. این در افراد مسن شایع است، اما می تواند با مسواک زدن خیلی شدید در جوانان نیز رخ دهد. سطح ریشه نسبت به مینای دندان نسبت به حمله اسید حساس تر است.
بزاق از دندان ها محافظت می کند
برای کاهش خطر پوسیدگی باید از خوردن تنقلات یعنی خوردن بین وعده های غذایی خودداری کنید.
غذاهایی که نیاز به جویدن دارند خوب هستند. سپس تولید بزاق افزایش می یابد و بنابراین محافظت از دندان ها نیز افزایش می یابد زیرا بزاق اسید موجود در دهان را خنثی می کند.
مواد اسیدی باعث خوردگی سطح دندان می شوند
آسیب خوردگی به این معنی است که خارجی ترین لایه دندان، مینای دندان، ساییده شده و توسط مقداری ماده اسیدی در چیزی که می نوشید یا می خورید حل شده است. به عنوان مثال در آب میوه ها، نوشابه ها، شراب، پرتقال یا شیرینی ها مواد اسیدی وجود دارد که مستقیماً روی مینای دندان تأثیر می گذارد و باعث آسیب خوردگی می شود.
چگونه از سوختگی جلوگیری کنم؟
بافت دندانی که از بین رفته است هرگز نمی تواند برگردد. با این حال، این روند را می توان با تغییر عادات متوقف کرد.
در صورت افزایش خطر سوختگی، دندان های شما را می توان با فلوراید به شکل دهانشویه، قرص پاستیل یا ژل تقویت کرد. چنین محصولاتی برای خرید در داروخانه ها موجود است. اگر از مسواک نرم و خمیردندانی استفاده کنید که مواد ساینده زیادی نداشته باشد، خوب است.
بزاق از دندان ها محافظت می کند
برای کاهش خطر پوسیدگی و سوختگی باید از خوردن تنقلات یعنی خوردن بین وعده های غذایی خودداری کنید.
حساسیت به قند متفاوت است
برخی فقط از مقدار کمی شکر در دندان های خود سوراخ ایجاد می کنند، در حالی که برخی دیگر با وجود اینکه مقدار زیادی از آن ها ایجاد می شود، از سوراخ ها استفاده می کنند. میزان حساسیت شما به قند از جمله به این بستگی دارد که کدام باکتری روی دندان ها وجود دارد، بزاق دهان چقدر است و بزاق چه کیفیتی دارد.
حساسیت به قند هنگام خواب بسیار بیشتر است زیرا تولید بزاق در طول خواب کاهش می یابد. بنابراین نباید در هنگام خواب یا شب به کودکان بطری های شیرین داده شود.
اگر از خشکی دهان رنج می برید، در خطر ابتلا به پوسیدگی راحت تر هستید. سپس باید مراقب نوشیدنی های شیرین، غذاهای شیرین و افزودن شکر باشید.